Google Chrome, ünlü Google firması tarafından oluşturulan bir internet tarayıcısıdır.
Windows için geliştirilen ilk beta sürümü 2008 yılında, 43 dilde kullanıma sunulmuştur. Daha sonra Mac OS X ve Linux sürümleri de dağıtıma sunulmuştur.
İnternet kullanıcıların en önemli talebinin, internette hızlı gezinmek olduğunu bilen Google, geliştirdiği tarayıcıda öncelikle bu özelliğin üzerinde durmuştur.
Sekmeler uygulamasında da yenilikler getiren Google Chrome’da diyelim ki birçok sekme açarak web üzerinde sörf yapıyorsunuz ve açık sayfalardan birindeki hatalı kodlama nedeniyle, tarayıcınız çöktü. Diğer ünlü tarayıcılarda (Internet Explorer, Firefox) tüm sekmeler bu çökme olayından etkilenirken; Google Chrome’un, her bir sekmeyi yeni bir tarayıcıymış gibi çalıştırmasından dolayı çöken bir sekmeden, diğer sekmeler hiçbir bir zarar görmeden çalışmaya devam ediyorlar.
Tabii, her sekmeyi ayrı bir tarayıcı gibi çalıştırmanın bir bedeli de var: Google Chrome, tek sekme ile çalışırken diğer bütün tarayıcılardan çok daha hızlı çalışmasına rağmen, sekme sayısı arttıkça, bilgisayarınızın işlemcisinde ve RAM’nde kendine ayırdığı payın büyüklüğünden dolayı, avantaj dezavantaja dönmeye başlar.
Ancak, her sekmenin ayrı bir tarayıcı gibi çalıştırmanın bedeli yanında, başka olumlu yönleri de var. Ziyaret ettiğiniz internet sitesi hakkında bilgisayarda hiçbir bir iz bırakmak istemiyorsanız, sayfa denetleme butonuna tıkladığınızda açılan menüden ”Yeni gizli pencere” seçeneğine tıklayarak, geride iz bırakmayan bir tarayıcı penceresi açabiliyorsunuz.
Güvenlik açısından kolayca yararlanacağınız bir önlem olarak, sakıncalı olduğu kayıtlara geçmiş sitelerden birine girmek istediğinizde, güvenlik yazılımlarına hiç gerek kalmadan Google Chrome, o sayfayı açmak yerine zararlı içerik hakkında sizi uyaran bir mesaj görüntülüyor.
Yer imlerine ekleme yapmak için geliştirilen bir kolaylık da kullanıcıların çok beğendiği özelliklerden biri: En çok ziyaret ettiğiniz internet sitelerini, yer imlerine eklemek istediğinizde, sayfa açıkken adres çubuğunun en sağında yer alan yıldız simgesine bir kere tıklamanız yeterli.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN